Podľa platnej legislatívy SR i EÚ je zavedená povinnosťuvádzaťvšetké alergény nachádzajúce sa v jedlách alebo ich súčastiach.
Určuje to legistlatívna smernica č. 200/13/ES Európskeho parlamentu a Rady v znení Smernice č. 2003/89/ES a Smernice č. 2005/26/ES a výnos Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100 o označovaní potravín v znení výnosu č. 1761/2005 – 100 a výnosu č. 3069/2005 – 100
ZOZNAM HLAVNÝCH ALERGÉNNYCH POTRAVÍN a ich označenie:
1) OBILNINY – obsahujúce lepok a výrobky z nich
2) KÔROVCE – a výrobky z nich
3) VAJCIA – a výrobky z nich
4) RYBY – a výrobky z nich
5) ARAŠÍDY – a výrobky z nich
6) SÓJA – a výrobky z nej
7) MLIEKO – a výrobky z neho
8) ORECHY – a výrobky z nich
9) ZELER – a výrobky z neho
10) HORČICA – a výrobky z nej
11) SEZAM – semená a výrobky z nich
12) SIRIČITANY – koncentrácia vyššia ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l, SO2
13) MÄKKÝŠE – a výrobky z nich